top of page

Engagera dig i GSektionen!

En guide till att bli sektionsaktiv 

Det finns en mängd olika saker att engagera sig i på GSektionen! På denna sida hittar du allt om hur och när du engagerar dig och exakt hur det går till. 

Hur kan du engagera dig? 

Phadder

Phaddrar stöttar Nollan under mottagningen  genom att gå på och själva arrangera aktiviteter. Som phadder bestämmer man själv hur mycket eller lite man vill engagera sig, men det är alltid väldigt kul att vara phadder! 

Föreningar

Föreningar samlar GStudenter som är intresserade av en viss aktivitet. Alla GStudenter som vill får vara medlemmar i föreningar  och föreningens styrelse väljs av dess medlemmar.

Utskott

Utskott arbetar i nära kontakt med GStyret inom vissa frågor. Man kan sitta i ett utskott under både längre och kortare perioder än ett år, beroende på vad GStyret tycker är lämpligt.

Kommitté

En kommitté är en grupp studenter som har olika åtaganden för att främja nöjesliv och välbefinnandet på sektionen. I en kommitté är man medlem under ett år tills det röstas in nya under ett sektionsmöte.

Organisation och studienämnd

Sektionens organisation består av GStyret, Gloval och andra funktionärer. GS har även en otrolig studienämnd GSn! 

När går du med?

Kommittéer och organisation:

Skärmbild (488).png

Utskott: 

Utskott väljs in i LP1 och LP3. Man kan också väljas in vid behov. 

Föreningar: 

Du kan gå med precis när det passar dig! Föreningar är alltid öppna!

Hur går du med?

Hur du blir aktiv beror på hur du väljs in.

Direkt kontakt

Väljs in av: 

Gäller:
Phaddrar

Kort och gott:
GØS skickar ut anmälan under våren, snacka med GØS om phaddring

GØS kommer under våren inför mottagningen börja informera om när och hur du kan anmäla dig för att phaddra, men du kan under hela året kontakta GØS om du undrar något kring phaddring eller tror du kan ha missat anmälan. 

 

Som phadder bestämmer man själv hur mycket eller lite man vill engagera sig. Inom varje phaddergrupp väljs även tre Mellanchefer som har lite extra ansvar under mottagningen.

Gäller:
Föreningar

Kort och gott:
Är bara att kontakta dem för att bli medlem!

För att gå med i en förening eller dess styrelse kan du kontakta föreningen, det vanligaste är att du får gå med i en chatt eller facebookgrupp. Alla GStudenter som vill får vara medlemmar i föreningar och varje år hålls ett årsmöte där förenings ordförande och ledamöter väljs in av föreningsmedlemmarna. 

​

Hittar du inte en förening du är intresserad av? Det går jättebra att starta en ny förening via ett sektionsmöte, vill du ha råd och hjälp med detta kan du kontakta GStyret.

Gstyret

Väljs in av: 

Gäller:
Utskott

Kort och gott:
Väljs in av GStyret som skickar ut sökformulär i LP1 och LP3

Utskott arbetar i nära kontakt med GStyret inom specifika områden. Man kan sitta i ett utskott under både längre och kortare perioder än ett år. Utskott söks primärt i LP1 och LP3, då skickar GStyret ut vilka utskott som behöver fler medlemmar och tillhörande sökformulär. Men man kan alltid kontakta GStyret och fråga om det finns vakanta platser elle om något utskott kan utökas. 

​

Invalet till utskott sker genom att fylla i ett formulär från GStyret, som sedan kallar dig till intervju varpå GStyret väljer in lämpliga medlemmar på följande styrelsemöte. Ibland hålls inte någon intervju utan du blir invald enbart baserat på dina svar i sökformuläret, om så är fallet specificeras det i förhand. Vill du veta hur invalet fungerar för just det utskott du är intresserad av kontaktar du GStyret.

Sektionsmötet

Väljs in av: 

Gäller:
Kommitté, organisation och studienämnd

Kort och gott:
Väljs in på sektionsmöte, kan nomineras av GloVal

Kommittéer, GStyret, GloVal, GSn, Talmanspresidiet, revisorerna och vissa andra poster har relativt självständigt ansvar för aktiviteter eller frågor på GSektionen. Till dessa väljs man in på ett sektionsmöte av de medlemmar som är med på mötet, och man sitter vanligast i ett år. Det som händer vid ett inval är att sektionsmötet ställer lite frågor till dig och sedan röstar om ifall du ska väljas in till posten. Detta kan verka läskigt, men det går oftast jättebra! Ett tips är att prata med de du aspar hos ifall du undrar hur det kan vara på inval. 

​

Du kan inför sektionsmötet nomineras till en post av GloVal. Du blir nominerad genom att gå på intervju hos dem, vilket du kan anmäla dig till genom ett formulär som de skickar ut i sektionens kommunikationskanaler. GloVal väljer sedan om de nominerar dig baserat på en kravprofil för posten. Vill du inte/missade du att söka via GloVal eller blev du inte nominerad kan du alltid nominera dig själv/någon annan på sektionsmötet, oavsett om det redan är en nominerad person för posten eller inte.

​

Innan invalsprocessen börjar har kommittéer något som kallas aspning där man får träffa de sittande och pröva hur det är att vara med i kommittén.

Känns något i processen kring inval fel på något sätt?

​

Kontakta SAMO!

Invalsprocessen

Gäller för dig som blir invald på sektionsmötet

Skärmbild (485).png

Aspning 

Du kan aspa utan att söka, och söka utan att aspa!

Inför inval hålls ofta en aspning. Aspningen består av roliga arrangemang där du får lära dig mer om hur det är att sitta i kommittén/utskottet samtidigt som du praktiskt får testa på en del av arbetet. Aspningen börjar oftast med ett aspmöte dit du kan gå för att få info om aspningen samt schemat för aspningen. Om du undrar när/hur aspningen är kan du kontakta det organ du är taggad på att aspa!

​

Det finns inget krav på att aspa för att få söka, och på samma sätt behöver man inte söka för att få aspa. Se det som ett perfekt tillfälle att gå på många, ofta gratis, arrangemang och ha det kul!

Sökning

När sista ansökningsdag närmar sig skickas ett formulär ut. Här fyller du i vem du är och vad du vill söka. Du kan söka hur många organ och poster som du vill! 

 

Ibland arras även en sökkväll så att man kan söka tillsammans!​​​

Sök hur mycket du vill!

Intervjuer

Visa vem du är och hur du kan bidra! <3
 

När du har blivit kallad till intervju av valberedningen får du chansen att berätta om dig själv och varför just du passar för posten du söker. Intervjun hålls av valberedningen, och de ställer frågor för att lära känna dig och få en uppfattning om dina styrkor och svagheter.

​

Efter intervjuerna nominerar valberedningen den person som uppfyller kravprofilen och som de anser är bäst lämpad för varje post, med samma antal nomineringar som poster. Det är ett fint tillfälle att visa vem du är och hur du kan bidra! <3

​

Var inte orolig om du inte blir nominerad! Din chans är långt ifrån över och du kan fortfarande nominera dig själv på sektionsmötet!

Sektionsmöte

Såklart kan det kännas nervöst, men du kommer att klara det galant!

Kom ihåg att alla som har sökt har gjort precis samma sak!

Nominering:

Processen börjar med att de som för närvarande sitter i organet beskriver sina erfarenheter och vad posten innebär. Därefter presenterar GloVal eventuella nomineringar, och Talmanspresidiet öppnar för nomineringar från mötesdeltagarna. För att nominera dig själv eller någon annan, håll upp din nummerlapp och nämn namnet. Talmannen kommer då att be den nominerade att acceptera nomineringen. Nominering kan även ske på distans genom att kontakta Talmanspresidiet eller be någon på mötet att nominera dig. Det är dock rekommenderat att vara på plats, då mötet kan vilja ställa frågor. Efter att nomineringen avslutats kommer de nominerade att bli ombedda att lämna salen. Varpå det sker frågestund av de nominerade följt av diskussion.

Vid nomineringar till förtroendeposter (Ordförande, Vice Ordförande, Kassör, poster inom GStyret) sker invalsprocessen för varje post separat, med enskild nominering, frågestund, diskussion och omröstning. För övriga ledamöter sker oftast invalsproceduren samtidigt, där nominering, frågestund och omröstning genomförs i grupp.

​

Presentation och frågestund:

Efter att ha lämnat salen kallas de nominerade in en och en för att presentera sig och svara på frågor inför sektionsmötet. Presentationen är en möjlighet att berätta om dig själv, varför du söker posten, och vad du kan bidra med. Det kan vara bra att besvara frågor som:

  • Vem är jag? (Namn, ålder, födelseort, intressen, personlighetsdrag)

  • Varför har jag sökt den här posten?

  • Vad kan jag bidra med till föreningen?

  • Vilka förändringar eller idéer vill jag föra in?

  • Hur fungerar jag i en grupp?

  • Vilka är mina styrkor?

​

Din presentation är grunden till den diskussion som haÌŠlls om dig, och är grunden till det beslut sektionsmötet tar. Tänk därför på att presentera dig sanningsenligt och visa vem du är för mötet! Tanken är inte att du ska vara den perfekta [insert post], utan oavsett vad du söker kommer du lära dig om det under året av dina pateter . Så var inte orolig ifall du inte har gjort det du söker innan, de flesta av dina pateter hade inte det heller ;) Du är du och kan bidra på ditt helt egna sätt.

På frågestunden är det deltagarna på mötet som ställer frågorna, därför kan det komma ganska många olika frågor. På grund av detta är det inte förväntat att du ska ha perfekta svar på någon fråga eller kunna det de frågar dig om, och det är helt okej att säga att du inte vet något. Tänk på att vara sanningsenlig i dina svar!

​

Diskussion och omröstning: 

​När man har svarat paÌŠ alla fraÌŠgor saÌŠ faÌŠr man lämna rummet igen. Sen är det fem minuters diskussion där alla som är närvarande paÌŠ mötet har rätt att uttrycka sin aÌŠsikt om den sökande. BaÌŠde positiva och negativa tankar är fritt fram att uttrycka. Kom dock ihaÌŠg att kritik ska vara konstruktiv och sakligt grundad, personliga paÌŠhopp är inte acceptabelt. Vill man ge naÌŠgon negativ kritik ska man i möjligaste mån ta upp det under fraÌŠgorna saÌŠ att den sökande faÌŠr chans att bemöta kritiken. Har man någon incident man vill ta upp är det bäst att kontakta SAMO innan sektionsmötet. ​ Röstning kan ske antingen via acklimation (om du håller med säger du JA) eller via sluten votering. Slutenvotering sker alltid om någon begär eller då det är fler nomineringar än antal platser. När man röstar är det viktigt att man anger rätt antal röster. Ska till exempel fem ledamöter väljas in i förening X saÌŠ ska  man lägga fem stycken röster. Man lägger sina röster paÌŠ de personer man tycker ska bli invalda. Har man svaÌŠrt att bestämma sig kan man välja att rösta blankt. Vill man aktivt att en plats ska vara tom istället kan man välja att rösta vakant. 

 

Blir du inte invald till en viss post kan det såklart kännas väldigt jobbigt. Men du är inte ensam om det utan många av de som sedan har blivit aktiva har tidigare inte blivit invalda. Testa att söka nästa år, eller sök något annat du är taggad på! 

Grattis!
 

Stort grattis! Du har precis blivit invald! Nu väntar ditt kanske roligaste år på Chalmers! Lycka till!  

Invald!

bottom of page